Kadınlar hakkında yapılan anket onların ilk cinsel deneyimlerini ve toplum genelinde cinselliğe bakış açısını ortaya çıkardı.
Aile Sağlığı Araştırma Derneği (ASAD) ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Androloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, Avrupa ülkelerinde aile planlaması ve aile cinsel sağlığıyla ilgili toplumu bilgilendirmek amacıyla oluşturulan Avrupa Seksüel Fonksiyon Bozuklukları Birliği'ni (ESDA) Türkiye'de ASAD'ın temsil ettiğini belirtiyor.
"
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] üzerinden bir anket araştırması yürüten Hattat ve ekibi demografik bilgiler, evlilik tipleri ve yaşı, coğrafi dağılım ve cinsel tercihin yanı sıra cinsel ilişki sırasında istek, tatmin ve orgazm konularını da içeren 15 cinsel fonksiyon sorusu içeren bir çalışmaya imza attı.
Evliliğe hala aileler karar veriyor
Anketi dolduran 700'ü aşkın kadın katılımcının yüzde 85'inin 16-35 yaşları arasında bulunduğunve yaklaşık 4'te 1'inin "hala bakire olduklarını" ifade ettiği ortaya koyuldu.
Ankete katılan kadınların yüzde 67'si evliliğine "ailelerinin", yüzde 30'u "kendisinin karar verdiğini", yüzde 3'ü ise "kaçtığını veya kaçırıldığını" dile getirdi. Aile kararıyla evliliklerde, yüzde 72 oranında kadınların onayının alınmadığı da gösterildi. Bu evliliklerin çoğunun ise 1. dereceden akrabalarla yapıldığı ve yüzde 55'inin kırsal kesimde görüldüğü de belirtildi.
İlk cinsel deneyim yaşı 21
Anket sonuçlarına göre, kadınların ilk cinsel deneyim yaşının ortalama 21 olduğunu ortaya çıktı.
Genç yaşta yapılan evlilikler, cinsel eğitim eksikliği ve özellikle 'ilk gece korkusu' nun çeşitli cinsel sorunlara yol açtığını belirten Prof. Dr. Hattat anket sonuçlarına göre katılımcıların çoğunun cinsel birleşme sırasında acı ve kasılma duyduğunu da ekledi. Dr. Hattat'a göre ilk cinsel deneyimin kötü yaşanması ileride cinsel isteksizlik sorununa yol açıyor ve bu problemler evlilik yaşamında mutsuzluğa ve kişinin depresyona girmesine neden oluyor.
Anket sonuçlarını Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdıklarını da vurgulayan Prof. Dr. Hattat yurtdışında problem olmaktan çoktan çıkan vajinismusun Türkiye'deki kadınlar için en önemli sorunlardan biri olduğunun da altını çizdi. Prof. Dr. Hattat, Türk kadınlarının en çok vajinismus, orgazm problemleri, cinsel isteksizlik, kızlık zarı, ilk gece korkusu ve kısırlık konularını sorduğunu da dile getirdi.
Türkiye'de doktordan çekinenler arıyor
ASAD Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, ESDA'ya bağlı olarak kurdukları ''Cinsel Sağlık Danışma Hattı''na kadınlardan gelen aramaların diğer ülkelere göre şaşırtıcı şekilde daha yüksek olduğuna da işaret ederek, Türkiye'de kadınlardan gelen aramaların yüzde 15 oranında olmasına karşılık Almanya'da bu oranın yüzde 5'te kaldığını söyledi.
Dr. Hattat'a göre Avrupa ülkelerinde aramaların yüzde 70'i tedavi yöntemlerinin karşılaştırılmasına yönelik olup doktor ziyaretlerinden sonra yapılmakta iken, Türkiye'de yüzde 90 oranında hiçbir doktora başvurmamış hastalar bilgi ve yönlendirme ihtiyacı içinde arıyor.
Almanya'da, Türkiye'de hemen hiç sorulmayan 'yaşlılık ve cinsellik', 'internetteki porno siteleri' ve 'kendini tatmin' baş sorular olurken, Türkiye'de sık sorulan 'ilk gece' ve 'kızlık zarı' soruları ise Almanları hiç ilgilendirmiyor. Görülen o ki Türkiye'de kadın cinselliği ile daha çok eğitim verilmesi gerekiyor.