Cinsel sağlığınızla ilgili merak ettiğiniz sertleşme sorunlarını Prof. Dr. Halim Hattat yanıtladı. Ereksiyon kaybı, sertleşme sorunu, tekrar ereksiyon olma sorunu vb.
"Ereksiyon kaybı yaşıyorum"
Soru: Seks sırasında eskisine göre daha sık ve kolay ereksiyon kaybı yaşıyorum. Ne yapabilirim?
Cevap: İlerleyen yaşla birlikte ereksiyonu sürdürmeniz zorlaşabilir. Konsantrasyon kaybı, rahatsızlık yaratan bir ortam, sesler, ilişkinin kesintiye uğramasıyla ilgili korku ve daha pek çok faktör performansınızı etkileyebilir. Hayatının belirli bir döneminde bir kez başarısız olan bir erkekte hemen sertleşme sorunu tanısı konmaz; bu durum ancak 3 ayı aşkın bir süre devam ederse kişinin doktora başvurması ve tanı için gerekli tetkikleri yaptırması gerekmektedir. Bir başka deyişle, sertleşme problemi, bir erkeğin üç ayı aşkın bir süre cinsellikle ilgili arzu duymasına rağmen ilişkiye girmek için gerekli olan sertleşme seviyesini elde edememesi durumudur. Böyle bir durumda ereksiyonu olumsuz yönde etkileyen metabolik, hormonal, damarsal, nörojenik ve diğer faktörler araştırılmalı ve uygun tedaviye başlanmalıdır.
"Zaman zaman sertleşme sorunum oluyor"
Soru: Ara ara sertleşme sorunu yaşıyorum. Bu kötü sonun habercisi midir?
Cevap: Bazı dönemlerde sertleşme sorunu yaşayabilirsiniz. Bu durum her hangi bir yaşta oluşabilir ve zannettiğiniz kadar nadir görülen bir problem de değildir. Dönemsel erektil disfonksiyon stres dönemleri, alkol kullanımı, ilaç bağımlılığı veya depresyon gibi psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişebilir.
"Tekrar ereksiyon olurken çok zorlanıyorum"
Soru: Bir ereksiyondan sonra tekrar erekte olmakta zorlanıyorum. Oysa eskiden böyle bir sorun yaşamıyordum. Bunun nedeni nedir?
Cevap: Refraktör periyot yani bir ereksiyondan sonra diğer bir ereksiyonun oluşması için geçen süre yaşla birlikte artar. Ergenlik döneminde sadece dakikalar içinde ikinci bir ereksiyon oluşabilirken, ilerleyen yaşlarda bu süre 24 saate kadar uzayabilir. Ayrıca her kişide genetik olarak da bu süre farklılık gösterir. Bu normaldir.